Minitietokoneet

raspberrypi (Small)Minitietokoneet ovat tietokoneita, jotka ovat sanan mukaisesti pieniä. Ne maksavat vähän (30-90€) ja niillä voi tehdä pientä kuormitusta vaativia operaatioita. Yleensä tässä luokassa puhutaan noin luottokortin kokoisista laitteista, joiden ympärille on helppo rakentaa tarvitsemansa kokonaisuus. Suosituin minitietokone tänä päivänä on Raspberry Pi.

Raspberry Pi on tullut markkinoille 2012. Tällä hetkellä on menossa jo kolmas versio suositusta pikkukoneesta (Raspberry Pi 3). Raspberry Pi on hyvin muokattavissa ja laajennettavissa moneen käyttötarkoitukseen. Se on eräänlainen rakennuspalikoista laajennettavissa oleva tietokone, jonka sydämen muodostaa luottokortin kokoinen tietokone. Uusimmassa versiossa on muistia 1GB, prosessorina 64bit ARMv8 1.2GHz, Rj-45 verkkoliitäntä, 4kpl USB-liittimiä, Wifi ja bluetooth. Massamuistiksi pitää ostaa micro SD kortti. Myös virtalähde, näppäimistä/hiiri ja suojakuoret pitää ostaa erikseen. Näytöksi riittää mikä tahansa HDMI-liitännällä oleva näyttö.

Käyttöjärjestelmä löytyy valmistajan sivuilta ladattava NOOBS-ohjelmisto, jolla voidaan asentaa Raspbian-käyttöjärjestelmä, joka on Raspberrylle muokattu Debian linux. NOOBS:lla voidaan asentaa myös Openelec, joka on Kodi-multimedia ohjelmisto. Valmistajan sivuilta löytyy myös muita käyttöjärjestelmiä Raspille mm. Windows 10. Raspbian ja Openelec ovat suosituimmat.

Raspberry Pi laitteeseen löytyy paljon valmiita moduleita, joita voi ostaa ja liittää koneeseen mm. kameramoduli, kosketusnäyttö, asennuslevyjä ja kaapeleita. Näitä kaikkia löytyy mm. suomalaisesta verkkokauppa.com:sta. Valmiita rakennusohjeita löytyy paljon valmistajan sivuilta. Monissa kouluissa Raspia käytetään ohjelmoinnin opetteluun. Raspi soveltuu kaikille ja kaikenikäisille, jotka haluavat rakennella oman näköisen pienen tietokoneen. Lisätietoa Raspberry Pi wikipediasta.

Erilaisia Raspberry Pi projekteja:  osa1, osa2, osa3

Lisää minitietokoneita löytyy Linkit-osiosta kohdasta Minitietokoneet.