SSD kovalevy

Kannettava tietokone tuntuu nykyisin monesti hitaalta etenkin käynnistysvaiheessa, kun Windows lataa kaikenlaista, ennenkuin saa edes selaimen kunnolla auki. Suurin pullonkaula hitauteen on kovalevy. Kannettavissa käytetyt 2.5″ levyt eivät ole yhtä nopeita kuin pöytäkoneissa käytetyt 3.5″ levyt.

Prosessoriteholtaan keskinkertaisen koneen saa todella vikkeläksi vaihtamalla SSD (solid state disk) levyn perinteisen pyörivän levyn tilalle. SSD tarkoittaa muistipohjaista levyä. Siinä ei ole yhtään liikkuvaa osaa. Luku ja kirjoitusnopeudet ovat moninkertaiset perinteiseen levyyn verrattuna. SSD levyt maksaa huomattavasti enemmän, mutta hinnat ovat tulleet mukavasti alaspäin viimeisen vuoden aikana.

Pöytäkoneessakin SSD levyllä saadaan huomattava nopeushyöty. SSD levy kannattaa laittaa käyttöjärjestelmälevyksi ja perinteiselle pyörivälle levylle kannattaa laittaa paljon dataa vievät tiedostot mm. videot, kuvat jne.

Ainoa suurempi rumba on käyttöjärjestelmän asennus, kun järjestelmälevy vaihdetaan. Parhaassa tapauksessa käyttiksen saa siirrettyä SSD-levylle erillisellä ohjelmalla, vaikka SSD-levy olisi pienempi kuin vaihdettava perinteinen levy. Tämä on aina tapauskohtaista ja kaikki riippuu siirrettävän datan määrästä. Mutta parhaimmillaan vaihto ei aiheuta edes käyttiksen uudelleen asentamista.