Tietokonetta ostamassa

tietokone-smallUuden tietokoneen ostaminen tulee välillä ajankohtaiseksi. Vanha kone menee rikki ja korjaaminen ei enää kannata tai kone on käynyt liian hitaaksi uusien käyttöjärjestelmien ja ohjelmien myötä. jos samaan aikaan pitäisi uusia vanha puhelin, niin moni kallistuu siihen, että ostetaan hyvä puhelin ja vähän halvempi tietokone. Paljon liikkuvalle ja puhelinta tarvitsevalle tämä lienee ihan hyvä vaihtoehto.

Tietokonetta päivittäin tarvitsevan kannattaa kuitenkin satsata tietokoneeseen. Kannettavissa koneissa on alkanut nyt selvästi SSD-aikakausi. Lähes kaikki uudet läppärit on varustettu SSD-levyllä. Kuluttajan kannattaa olla tarkkana, koska alemman hintaluokan läppärit ovat lähes kaikki varustettu vain 128GB SSD-levyllä. Windows 10 haukkaa tuosta  20GB ja jos vähänkään asentaa ohjelmia, niin oman datan käyttöön jää alle 100GB. Tuo riittää, jos ei tarvitse käsitellä suuria tiedostoja, kuten videoita ja isompaa määrää valokuvia. Jos käytetään pääasiassa pilvipalveluja oman datan säilytykseen, niin 128GB SSD-levyllä tulee vielä toimeen.  Suositukseni on hankkia läppäri vähintään 256GB ja jos mahdollista 500GB SSD-levyllä. Kovalevy on ollut tähän asti läppäreiden suurin pullonkaula. SSD-levyä käyttämällä halpakin kone toimii nopeasti.

Pöytäkonetta ostettaessa kannattaa hankkia järjestelmälevyksi SSD. Toiseksi levyksi kannattaa hankkia riittävän iso perinteinen levy, johon voidaan tallettaa paljon tilaa vievät videot, kuvat jne. Datalevy kannattaa olla vähintää 2TB. Näytönohjaimissa jyllää kaksi isoa, Nvidia GeForce ja AMD Radeon. Makuasia kumpaan leiriin haluaa kuulua. Pelaajat suosivat enemmän Nvidian ohjaimia. Muistia kannattaa olla vähintään 8GB, on kyse läppäristä tai pöytäkoneesta. 16GB ei ole vielä liioiteltua.

Kun uusi kone on hankittu, niin vanhalla koneella ei kannata heittää vesilintua, jos se toimii. Siihen voi asentaa Linux-käyttöjärjestelmän, joka toimii ketterämmin kuin Windows.
Kun kone on aika viedä kierrätykseen, kannattaa kovalevy irrottaa ja varmistaa, että kukaan ei enää pysty levyä lukemaan. Helpoin keino on lyödä vasaralla pari reikää levyyn.