Virtual Private Network

Virtual Private Network (VPN) tarkoittaa salattua, tunneloitua, yksityistä verkkoa, joka muodostetaan olemassa olevan verkon läpi erikseen käytettäville VPN servereille, joiden kautta kaikki verkkoliikenne kulkee. Ilman VPN-verkkoa normaali verkkoliikenne ei ole salattua, joten rikollisten ja hakkereiden on helpompi murtautua tällaisiin verkkoihin. Nykyisin VPN on helppo saada ja asentaa mille tahansa tietokoneelle, tabletille tai puhelimelle. VPN-verkkoa varten tarvitaan vain ohjelmisto, joka asennetaan. Asetukset tulevat yleensä automaattisesti, joten suurta tieto-taitoa ei vaadita.

Vähänkin tietoturvastaan huolehtivat yritykset ovat käyttäneet VPN-verkkoja kautta aikojen. VPN on maksullista (muutamaa ilmaista lukuunottamatta). Siksi VPN on yleistynyt peruskäyttäjillä melko hitaasti. Verkkorikollisuuden lisääntyessä VPN-verkon käyttöä kyllä suosittelen. Hintakaan ei pitäisi olla enää este. Vuoden lisenssi tulee halvimmaksi. Sen hinta vaihtelee toimittajasta riippuen noin 30-99€ vuodessa.

Ennen VPN toimittajan valintaa kannattaa kiinnitää huomiota seuraaviin asioihin:
– kuinka monta yhtäaikaista VPN-yhteyttä sallitaan
– kuinka monessa maassa VPN-servereitä sijaitsee
– VPN-serveri pitää sijaita myös Suomessa
– lue arvosteluja VPN-toimittajista ennen valintaa

Minulle yhtäaikaisten VPN-yhteyksien määrällä oli suuri merkitys, koska on monta tietokonetta, tabletti ja puhelin. Siihen ei kaksi yhtäaikaista yhteyttä riitä. VPN-serveri pitää sijaita myös Suomessa. Paljon matkustavan kannattaa valita toimittaja, jolla on servereitä ympäri maailmaa.
VPN-verkkojen käyttö on lisääntymässä varmasti myös kotikäyttäjillä erilaisten verkkouhkien takia.

 

Lisää aiheesta:
vpnMentor
Arvostelut VPN-ohjelmista englanniksi osa1, osa2, osa3
VPN-Wikipedia englanniksi
VPN-Wikipedia suomeksi
Kuinka VPN toimii englanniksi