Minidisc retroilua

Reilu vuosi sitten tuli ostettua käytetty Sony MZ-NH700 kannettava Minidisc soitin. Soittimessa käytetään Sonyn viimeisintä ATRAC3plus kooderia. ATRAC3plus kooderi ottaa näytteitä alkuperäisestä signaalista huomattavasti tiheämmin, kuin alkuperäinen ATRAC1 kooderi. Äänenlaatu on siten huomattavasti parempi. ATRAC3plus kooderia käytetään vain Sonyn viimeisimmissä Hi-MD kannettavissa soittimissa. Se ei ehtinyt Minidisc dekkeihin, koska Sony päätti luopua Minidisc soittimien valmistuksesta. Viimeiset kannettavat laitteet tehtiin 2011 lopussa. Sony julkisti ensimmäiset Minidisc laitteet vuonna 1992.

Hi-MD kannettavat laitteet voidaan kytkeä tietokoneeseen USB-kaapelilla. Valmiit musiikkitiedostot voidaan siten siirtää tietokoneelta suoraan Minidisc:lle. Kappaleita ei tarvitse äänittää vanhanaikaisesti optisen kaapelin välityksellä. Yhden albumin konversioon ja siirtoon Minidisc levylle menee vain muutamia minuutteja.

Kuuntelen musiikkia Tidalin suoratoistopalvelusta. Koska maksan palvelusta, niin parhaat albumit lataan tietokoneelle. Koskaan ei tiedä, jos netti pätkii, niin voi toistaa samat tietokoneelta. Musiikin lataukseen tietokoneelle Tidalista käytän AudFree Tidable ohjelmaa.
Minidisc konversiota varten lataan musiikin WAV 32-bit muodossa. Sen jälkeen teen ATRAC3plus konversion Sonyn SonicStage ohjelmalla, jolla valmiit musiikkitiedostot myös kopioidaan suoraan Minidisc levylle USB:n kautta. Parhaalla 352kbit/s nopeudella musiikki kuuluu todella hyvälaatuisena Minidisc:ltä.

Omistan myös alkuperäisellä ATRAC1 kooderilla varustettuja MiniDisc soittimia. Niissä kappaleet pitää äänittää “vanhanaikaisesti” levylle. Jos albumi kestää tunnin, niin levylle äänittämiseen mennee se tunti. USB-väyläisten soittimien kanssa musiikki muutetaan alkuperäisestä ohjelmallisesti suoraan ATRAC3plus muotoon ja kopioidaan levylle. Se tapahtuu muutamassa minuutissa. Jos olet aiheesta kiinnostunut, niin kannattaa ehdottomasti hankkia kannettava USB-väyläinen Minidisc soitin ja sellainen johon käy tavallinen sormiparisto. Sain vanhan SonicStage 4.3 ohjelman toimimaan Windows 10:ssä, joten saan kaiken musiikkiin liittyvän hoidettua samalla tietokoneella.

Lisälinkit:
SonicStage Digital Archive
MiniDisc Wiki