Vastamelukuulokkeet

Normaalit korvan päälle tulevat sankakuulokkeet ovat tyypillisesti suljetut tai avoimet. Sitten on olemassa erilaisia nappikuulokkeita, jotka tulevat korvakäytävän eteen tai suoraan korvakäytävään. Normaalit kuulokkeet ovat hyvät paikoissa, joissa ei ole paljon melua. Avoimia kuulokkeita ei oikein pysty käyttämään ollenkaan meluisissa paikoissa. Suljettuja kuulokemalleja on nykyään paljon saatavilla. Ne eristää ulkopuolista melua melko hyvin.
Jos halutaan taustamelusta kokonaan eroon, tarvitaan aktiiviset vastamelukuulokkeet.

Vastamelukuulokkeissa on mikrofonit, jotka mittaa ulkopuolisen äänen ja kuulokkeissa oleva tekniikka tekee kuulokkeisiin vastakkaisen vaiheen ulkopuoliseen ääneen nähden, jolloin kuulokkeen ulkopuolinen ääni ei kuulu kuulokkeissa. Vastamelukuulokkeissa on sisäinen akku, josta saadaan virta kuulokkeille. Vastamelukuulokkeisiin kuultava ääni tuodaan langattomasti bluetooth-tekniikalla. Monissa kuulokkeissa on mahdollisuus liittää äänilähde myös langallisesti 3,5mm liitännällä. Vastamelutekniikka on saatavilla sankakuulokkeille, jotka tulevat korvan päälle, sekä nappikuulokkeille, jotka tulevat tiiviisti korvakäytävään.

Innostuin vastamelukuulokkeista kuunneltuani eräässä liikkeessä testimielessä Sony WH-1000XM3 mallia. Yllätyin kuinka hyvin vastamelutoiminto toimi ja kuinka hyvin itse musiikki soi, kun vastamelun poisto on aktiivinen. Vastamelun poisto on ällistyttävä. Aivan kun astuisi äänieristettyyn kaiuttomaan huoneeseen. Ei pihaustakaan missään. Monissa aikaisemmissa kuulokkeissa vastamelun poisto toimi huonosti ja heikensi itse musiikin dynamiikan. Sonyn kuulokkeet toimivat myös vastamelutoiminnolla, kun ääni tuodaan langallisesti kuulokkeisiin.
En yhtään ihmettele, kun ihmiset käyttävät vastamelukuulokkeita julkisissa liikennevälineissä ja kaupungilla liikkuessa. Nyt siellä pystyy kuulemaan omat ajatukset.

Vastamelukuulokkeet ovat kehittyneet huimasti viime vuosina. Kannattaa ostaa valmistajan paras malli, koska ei sellaisella vastamelutoiminnolla tee mitään, mikä poistaa melun vain puolittain tai aiheuttaa kuunneltavalle musiikille dynamiikan ja taajuusvasteen heikennyksen. Kannattaa siis testata kuulokkeet ennen ostoa.

Lisäys 11.8.2020: Sony on julkaissut uuden version em. mallista versiolla WH-1000XM4