Ubuntu Mate

Ubuntu on kaikkein yleisin Linux jakelu tällä hetkellä. DistroWatch:n  ladatuimpana on Linux Mint, mutta sekin pohjautuu Ubuntuun. Linux Mint:ssä vain työpöydät ovat erilaisia kuin Ubuntussa. Ubuntusta on myös saatavana erilaisia työpöytiä. Tässä artikkelissa käyn pikaisesti läpi Ubuntu Mate työpöydän.

Mate työpöytä on ollut Linux jakeluissa vuodesta 2011. Se perustuu Gnome2 työpöytään, joka on hyvin vakaa. Gnome2 on julkistettu 2002. Mate työpöytä vaatii hyvin vähän koneen ja näytönohjaimen resursseja. Se sopii hyvin heikkotehoisiin ja vanhemiin tietokoneisiin, mutta myös uusimpiin malleihin. Mate on hyvin muokattavissa ja soveltuu hyvin Windowsiin tottuneelle käyttäjälle. Mate työpöytä ei tue kosketusnäyttöjä.

Ubuntu Mate 14.04 LTS asennus kestää vain noin puoli tuntia. Sen jälkeen sinulla on käytössä Firefox selain, LibreOffice, Thunderbird sähköposti ja monet muut ohjelmat. Oletusohjelmilla normaali käyttäjä pärjää hyvin. Ohjelmia on asennettavissa tuhansia ohjelmistokeskuksen kautta. Parasta Ubuntu Mate:ssa on sen vakaus ja nopeus. Se on huomattavasti nopeampi, kuin vastaava Linux Mint Mate. Olen testannut tämän käytännössä. Ubuntu Mate työpöytään ei ole lisätty mitään ylimääräistä. Siksi se on niin nopea. Suosittelen tätä Linux jakelua kaikille, jotka haluavat kokeilla tai siirtyä Linuxiin.
Ubuntu Mate on ilmainen, kuten suurin osa Linux jakeluista.

Ubuntu Mate kotisivu.
Ubuntu Mate 14.04 LTS kotisivu.
Ubuntu Mate 14.04 video esittely.
Ubuntu Mate 14.10 review.