Tietokoneen oikea valinta

Tietokone on osa lähes kaikkien suomalaisten elämää päivittäin. Puhelinta ei luokiteltu tietokoneeksi 90-luvulla. Silloin sillä pystyi soittamaan ja lähettämään tekstiviestejä, mutta ei paljon muuta. Tänään uusimmissa malleissa on enemmän tehoa, kuin monessa oikeassa tietokoneessa. Puhelin on monelle ainoa tietokone, jolla hoidetaan lähes kaikki asiat. Puhelin on kuitenkin rajoittunut monessa suhteessa verrattuna oikeaan tietokoneeseen (pöytäkone tai läppäri). Pieni näyttö, ei erillistä kunnollista näppäimistöä ja liitäntöjä ulkopuolisiin laitteisiin vähän.

Tietokonetta valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan tärkeään seikkaan. Mikä on tietokoneen pääasiallinen tarkoitus ja onko siirrettävyys tärkeää?
Näillä kahdella asialla valitaan, kannattaako ostaa pöytäkone vai läppäri. Kodin ainoaksi tietokoneeksi en suosittele pelkkää puhelinta tai tablettia. Jos tietokonetta ei ole tarvetta liikutella, kannattaa ostaa perinteinen pöytäkone. Se kestää käyttöä paremmin, kuin kannettava ja on samassa hintaluokassa nopeampi.  Pöytäkoneessa on myös laajennettavuutta enemmän tulevaisuutta silmällä pitäen. Kannettavaan ei pysty vaihtamaan esim. parempaa näytönohjainta.

Kannettava läppäri hyvällä näppäimistöllä kannattaa valita, kun matkustetaan ja tietokone pitää olla aina mukana. Jos läppäri on ainoa tietokone, ei kannata valita halvinta mahdollista. Nykyisin virransäästö ja pitkä akkukesto ovat myyntivaltteja ja siksi kannettavien koneiden tehot eivät ole nousseet samassa suhteessa, kuin pöytäkoneiden. Halvimmat alle 300€ kannettavat ovat melko hitaita. Hyvään läppäriin kannattaa sijoittaa yli 500€. Kun mukaan halutaan kosketusnäyttö, nousee hinta helposti 1000€ paikkeille. Sillä rahalla saa jo nopean ja kestävän kannettavan.

Raskaampaan video- ja kuvankäsittelyyn sekä peleihin suosittelen nopeaa pöytäkonetta, jossa on vähintään 16GB muistia, nopea näytönohjain ja useampi tera kovalevyä. Käyttöjärjestelmälevyksi suosittelen SSD-levyä sen nopeuden tähden verrattuna perinteiseen levyyn. SSD-levyä suosittelen myös kannettaviin, joissa ei ole tarvetta säilyttää suuria määriä dataa. Windows käytössä pärjää vähintää 250GB SSD-levyllä. Suositus käyttis-levyksi on 500GB. SSD-levyssä ei ole lainkaan liikkuvia osia. Siksi se on oiva kannettaville koneille.

Tabletti soveltuu ylimääräiseksi tietokoneeksi, jos sinulla on ennestään kannettava tai pöytäkone. Tableti on kevyt ja vie vähän tilaa. Sillä on helppo surffailla netissä ja lukea sähköpostit ja olla somessa. Tabletti ei kuitenkaan sovellu ainoaksi tietokoneeksi, koska sillä kirjoittaminen on työläämpää kuin kannettavalla tai pöytäkoneella. Tabletissa on myös rajallisesti muistia, eikä se sovellu hyvin moniajoa vaativiin sovelluksiin. Liitettävyys oheislaitteisiin on myös rajallista.